Tips!

Voordat je besluit een verhaal of zelfs een boek wilt gaan schrijven: Tips zijn altijd welkom.

Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen om jouw verhaal nog beter te maken.

Tip 1: Begin met een planning

Het is misschien niet het meest creatieve idee, maar je moet toch beginnen met een soortement planning. Hoeveel tijd wil je eraan besteden en wat wil je vertellen. Overwegend is de factor tijd niet relevant voor een amateurschrijver maar wat je wilt vertellen toch zeker wel. Schrijf in korte zinnetjes op wat je allemaal wilt vertellen. Maak een korte indeling, zoals hieronder een voorbeeld staat.

  • Introduceren (wie is de hoofdpersoon)
  • Inleiding (waar gebeurt het)
  • Wie doen allemaal mee
  • Wat wil je vertellen
  • Hoogtepunt

Tip 2: Blijf consequent

Bij het schrijven van een verhaal of boek heb je een planning gemaakt. Als je tijdens het schrijven van je verhaal hiervan afwijkt bestaat het risico dat je met veel omwegen weer terug moet komen op je oorspronkelijke verhaal. Begin dus niet zomaar met schrijven, maar maak de indeling stukje voor stukje af.

Tip 3: Werk van grof naar fijn

Begin een verhaal met het opschrijven van de namen. Schrijf kort waar het plaatsvindt en beschrijf wat je wilt vertellen. Het is goed eerst de grove lijnen van de tekst op papier te zetten en pas dan te gaan verfijnen. Als je iedere keer gaat teruglezen en verbeteren loop je op den duur vast. Het geeft niks als je even geen goede naam weet voor een personage, noem hem of haar gewoon “persoon 1” en schrijf lekker door. In een tweede ronde kun je alle details invullen.

Tip 4: Laat een ander het ook lezen

Het is verstandig om je verhaal door een ander te laten lezen. Kies het liefst iemand uit die je kent, maar ook iemand met een andere visie kan je op verrassende wendingen brengen. Vraag nu niet: Wat vind je ervan? Je krijgt dan een mening als antwoord en die is afhankelijk van de stemming van de persoon. Als de persoon in bed ligt ervaart die een heel ander gevoel als dat die in een volle zaal zit. Vraag daarom iets waar je wat aan hebt: Wat vond je spannend, wat vond je geil en bij welk stukje zakte je aandacht weg?

Tip 5: Werk in etappes

Je kunt niet de hele dag schrijven dus ontspannen is erg belangrijk tijdens het schrijven. Schrijf daarom in periodes van bv 1,5 uur per keer en ga dan iets anders doen. Je hersens blijven toch wel bezig met het verhaal maar je brengt rust in je hoofd om alles eens op een rijtje te zetten. Ga gerust naar buiten of boodschappen doen. Zo blijf je fris en zet je echt resultaten neer. Als je voelt dat je begint te ‘hangen’ achter je pc? Stop dan gewoon, het is geen werk maar ontspanning om te schrijven en morgen is er weer een dag. Zo blijft schrijven leuk en (ont)spannend. Je krijgt ook geen hekel aan je eigen verhaal.

Tip 6: Richt je omgeving in

Om lekker ontspannen te schrijven is het belangrijk dat je in de juiste omgeving bent. Een rustige plek waar je geen afleiding hebt. Een plek waar een aangename sfeer heerst is overwegend de juiste omgeving. Het kan helpen om je bureau eens flink op te ruimen of om muziek aan te zetten die past bij de sfeer van je boek. Zorg er in elk geval voor dat je niet, en zeker niet te veel, wordt gestoord. Iedere keer dat je uit je concentratie bent, kost het je onnodig tijd om er weer in te komen.